Čajové pohlazení

9. února 2016 v 12:00 |  Jídlo
Ochutnejte čaje, které nejen krásně voní, ale nádherně vypadají i uvařené v čajové konvici. Díky nim to u vás doma doslova rozkvete.

1) ZE SEDMIKRÁSEK























Že zrovna nekvetou? Proberte zásoby bylinkářů a ochutnejte ho. Luční květina má v čaji svěží, lehkou chuť a hodně toho i umí. Nemůete se zbavit urputného kašle nebo se k vám opakovaně vrací respirační onemocnění? Uvařte si sedmikráskový čaj. Trápí vás bolesti hlavy nebo menstruační bolesti? I s těmi vám pomůže. Ideálně neslazený. A až zase pokvetou, zkuste čaj i z čerstvých květů.

2) LEVANDULOVÝ
























Čerstvou levanduli si můžete přidat do salátu, sušenou vyhánětnechtěný hmyz z šatníku anebo si s obou připravit čaj. Levandulová vůně vás obklopí okamžitě, intenzivní chuť, kterou si možná budete chtít dosladit, se přidá vzápětí. Pomůže vám s nespavostí, sbohem dáte nervozitě, napětí a žaludečním potížím. Stačí zalít dvě až tři čajové lžičky čtvrt litrem vody a nechat pšt minut louhovat.

3) Z KVĚTŮ CHRYZANTÉMY























Na zahrádce vypadají skvěle, ale to není všechno, co chryzantémy umí. Ze sušených květů se dá připravit i lahodný čaj. Čínská medicína navíc tvrdí, že má i velký léčebný potenciál - pomáhá unaveným očím, povzbuzuje činnost jater a hodí se, i když vás trápí vysoký krevni tlak. Doporučujeme uvařit si ho do skleněné konvice. Až květy zalijete, jakoby ožijou a budou se na hladině vznášet jako malý květinový koberec.

4) KVETOUCÍ





























Určitě jste je viděli, ale už jste je ochutnali? Ty prapůvodní, které v v Číně ručně vyrábějí celá staletí (nejdříve jen pro císaře), byly vázané z kvalitního bílého čaje a doplněné o exotické květy, třeba lilie. Dnes jsou častější zelené čaje doplněné o měsíček zahradní, květy jasmínu či chryzantémy. Nálev z jednoho květu lze připravit čtyřikrát a co se účinků týče, budou se pokaždé lišit podle konkrétního květu, který ovlivňuje i vůni a chuť. Samotný zelený čaj je ale plný antioxidantů, takže pomáhá zastavit stárnutí. Setkat se můžete i s černými kvetoucími čaji.

5) Z PRVOSENKY NEBOLI PETRKLÍČE




























I z petrklíče, klasického posla jara, se dá ale vařit čaj, a hodně prospěšný. Zalijte dvě lžičky sušených květů zhruba čtvrt litrem horké vody a nechte patnáct minut louhovat a pijte. Pomůže vám s odkašláváním nebo chronickými nemocemi dýchacích cest. Má také močopudný účinek a osvědčil se i jako mírné projímadlo. Ještě intenzivější léčivé účinky má její kořen, který můžete pít při revmaismu. Jen pozor, dejte si jen jeden šálek vlažného čaje denně - některé látky obsažené v prvosence se totiž při větším množství sávají jedovatými.

6) Z RŮŽOVÝCH POPUPAT




























Jak chutná? Stejně nasládle, jako voní. Růžové okvětní lístky nebo celá poupata dokazují, jak zbytečně opomíjíme spoustu darů přírody jen proto, že je známe jen jako okrasné. Mají totiž dar chutnat, třeba právě v čajích - čistě růžových i v kombinaci s verbenou či čajem bílým. A pozor, brzy bude Valentýn a růže mají prý netušené afrodiziakální účinky. Takže navařte čaj, zasypte růžovými lístky i zeleninový salát, zamraze popata do kostky ledu a uvidíte... Pokud ale budete dělat cokoli z květů, myslete na to, aby byly v bio kvalitě, což znamená především chemicky neošetřené!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama