Cukr pod lupou

26. února 2016 v 21:01 |  Jídlo
Kolik kostek cukru se skrývá ve vašich oblíbených laskominách? Možná se budete divit!

Jednoduché cukry se lehce tráví a jsou velmi rychle vstřebávány ze zažívacího traktu, což vede k rychlému nárůstu hladin glukózy v krvi. Tento prudký nárůst vede k vaplavení značného množství inzulinu, hormonu, který reguluje hladiny cukru v krvi. Nadbytek cukrů v krvi je pak působením inzulinu ukládán jako zásobárna energie ve formě tukové tkáně, což je přesně to, co nechceme. Proto se snažte, aby ve vašem jídelníčku bylo těchto cukrů minimum. A v kterých potravinách jednoduché cukry najdeme? Typickým příkladem jednoduchého cukru je ten, který používáme ke slazení (např. právě kostka cukru). Je ale obsažen i ve sladkostech, sušenkách a pečivu, ve slazených limonádách, i v ovocných džusech. Jednoduché cukry jsou obsaženy například i v ovoci, tyto cukry však většinou nejsou tak rychle vstřebávány, neboť je zpomalují další látky v něm.
























7 kostek cukru = dvojitý (velký) hamburger = 27 g cukru






























5,5 kostek cukru = 10 želatinových bonbonů = 22 g cukru






























9 kostek cukru = 330 ml kolového nápoje = 35 g cukru




























3 kostky cukru = 1 musli tyčinka polomáčená v čokoládě (35 g) = 13 g cukru





















4 kostky cukru = 1 sklenice nápoje mojito = 15 g cukru






























3 kostky cukru = 1 porce cheesecake = 11 g cukru































7 kostek cukru = 3 kopečky zmrzliny (150 g) = 27 g cukru





























3,5 kostek cukru = 1 kobliha donut = 14 g cukru




















0,5 kostky cukru = 1 lžíce kečupu (10 g) = 2 g cukru






































5 kostek cukru = 250 ml pomerančového džusu = 20 g cukru

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama