Duben 2016

Domácí pizza

28. dubna 2016 v 16:33 Recepty
Ahoj všichni, dneska se podíváme na recept na úžasnou domácí pizzu. Doufám, že se vám bude líbit.

V létě po velkých kusech ukrajuji inspiraci z italské kuchyně. Věrné místním surovinám a plné jejich prosluněné zralosti, nekomplikované a aromatické. Italská kuchyně se sice neobejde bez pizzy, ale ta zase vyžaduje pořádnou pec. V obyčejných domácíxh podmínkách se pec dá částečně nasimulovat rozžhavením trouby do ruda a použitím leštěné žulové desky (tu když chytří prodejci nazvou pizza kámen, mají o tržbu postaráno), již nahřejete společně s troubou. Když kámen nemáte, musíte se smířit s tím, že pizza pečená na plechu bude chutnat trochu jinak, i kdybyste jí přes dvířka trouby pěli italskou hymnu. Zkuste si proto pohodu u stolu vytvořit tím, že se o tenký zázrak á la pizzerie nejprve vůbec pokoušet nebudete. Zaměřte se raději na dobrou omáčku a prvotřídní suroviny, kterými pizzu ozdobíte. Techniku pak můžete dál jen zlepšovat.
NA TĚSTO:
600 g hladké mouky plus další na zpracování těsta (podsypání, posypání, doladění konzistence)
1 kostka droždí
1/2 lžičky moučkového cukru
1 necelá lžička soli
5 lžic panenského olivového oleje
2 skleničky vlažné vody z kohoutku (necelé 4 dcl)

NA OMÁČKU:
1 konzerva (400 g) loupaných rajčat ve vlastní šťávě
2 stroužky česneku
1 malá šalotka
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sušeného oregána
Na ozdobení pizzy (cokoli z níže uvedeného nebo něco úplně jiného podle vaší chuti):
- bazalkové lístky a čerstvá mozzarella
- šunka, pikantní salám nebo slanina
- špenátové listy
- sýr s modrou plísní, parmazán
- na plátky pokrájená rajčata, mladé cukety
- feferonky, nakládané artyčoky nabo houby
- olivy, ančovičky, kapary

1.
Droždí s cukrem rozetřete lžičkou na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, 3 lžíce vody, promíchejte a nechte 5 minut stát při pokojové teplotě. Zbytek mouky přesejte na pracovní desku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj nalijte kaši z droždí, zbytek vlažné vody, olej, přidejte sůl a nožem začněte tekutiny promíchávat i s okolní moukou. Až zapracujete asi polovinu mouky, odložte nůž a zformování těsta dokončete rukama. Pokud se těsto nedokázalo vyrovnat s veškerou vodou a příliš se lepí, vylepšete jeho konzistenci malou hrstí dodatené mouky.

2.
Těsto deset minut hněťte spodní částí dlaně nebo přibližně 5 minut v kuchyňském robotu, až dostanete sametově jemné, vláčné, pružné a nelepivé těsto. Položte ho do mísy, zlehka poprašte moukou, přikryjte potravinářskou fólií a nechte půl hodiny kynout.

3.
Mezitím uvařte omáčku na pizzu. Konzervovaná rajčata nechte okapat, šťávu zachyťte, rajčata pokrájejte na několik menších kousků a přidejte zpátky ke šťávě. Česnek i cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Olej rozehřejte, zpěňte na něm česnek, cibuli i oregáno a za občasného míchání nechte ě minuty podusit doměkka, nenechte ale žádný kousek zhnědnout. Přilijte připravený obsah konzervy, osolte a nechte 15 minut nepřikryté mírně pobublávat.

4.
Těsto znovu krátce prohněťte. Rozdělte ho na 2, 3 nebo i více dílů, podle toho, jak velké pizzy hodláme přivést na svět. Množství těsta například stačí na vyložení dvou celých plechů. Nehleďte na styl, každý plech potřeme olejem, doprostřed položte těsto a rukama ho roztlačte do stran tak, aby rovnoměrně pokrylo celé dno. Zcela nestylově také můžete těsto na pomoučněné pracovní ploše rozválet válečkem na tvar, jaký potřebujete, anebo, tentokrát už v italském duchu, jen prsty a dlaní vytáhnout a roztlačit každý kousek těsta na něco jako kulatou placku. Každou z nich přeneste na samotný kousek papíru na pečení.

5.
Troubu rozehřejte na 250˚C. Pokud použijete kámen, položte ho na dno hned při zapnutí trouby a po dosažení této teploty ještě pokračujte v nahřívání dalších 15 minut, aby do sebe kámen nasál dost tepelné energie. Placky celé potřete omáčkou, volný nechte jen malý pruh kolem okrajů. Ozdobte je surovinami podle své úvahy a chuti, ale - jak důrazně doporučuje Jamie Oliver v knize Jamie po italsku, především to s nimi nepřežeňte (když už nedáte na můj názor, ten jeho byste uposlechnout měli).

6.
Pizzy pečte, každou zvlášť, asi 7 minut v rozpálené troubě, něž zezlátnou okraje. Plech položte přímo na dno trouby nebo ho zasuňte na co nejnižší pozici. Pokud máte kámen, pečte pizzu přímo na něm i s papírem na pečení.

Doufám, že se Vám dnešní recept líbil, a že nebyl moc dlouhý.

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa

Cheesecake s bílou čokoládou

27. dubna 2016 v 14:48 Recepty
Dneska tu pro Vás mám recept na Cheesecake s bílou čokoládou, tento cheesecake mám moc ráda a doufám, že se Vám recept bude líbit.

Swap s jednou z Vás

26. dubna 2016 v 20:30 Ostatní
Ahojky, znáte swaplace? Na swaplace si můžete s ostatními posílat balíčky a já jsem se rozhodla udělat Swap s jednou z Vás. Pokud máte zájem, mrkněte sem: http://swaplace.com/cz/swap/detail/4442/my-favourite-color-swap a klikněte na Mám zájem. Já ve čtvrtek vyberu jednu z Vás a na swap se domluvíme. Těším se❤ a napište mi do komentářů Vaši přezdívku ať vím, že jste čtenářky mého blogu

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa❤

Roláda se šlehačkou a jahodami

26. dubna 2016 v 14:00 Recepty
Dneska je to zase sladký recept, tentokrát na roládu se šlehačkou a jahodami. Doufám, že se vám bude líbit.

Budeme potřebovat:
100 g hladké mouky
3 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
3 větší vejce, žloutky a bílky zvlášť
100 g krupicového cukru
máslo na vymazání

Na náplň:
125 ml smetany ke šlehání
30 g moučkového cukru + na posypání
300 g jahod

Postup:
Plech o rozměru 25 × 40 cm vymažu máslem a vyložím pečicím papírem. Troubu předehřeji na 200°C. V misce smíchám mouku, kukuřičný škrob a kypřicí prášek. V další míse ušlehám bílky se 3 lžícemi vody dotuha. Do sněhu pomalu vešlehám cukr. Pak opatrně vmíchám žloutky a mouku se škrobem. Těsto rovnoměrně rozetřu na připravený plech a dám na 8-10 minut péct.
Zatímco se roláda peče, namočím čistou utěrku a důkladně ji vyždímu. Hned po upečení ještě horký plát překlopím na utěrku, sundám pečicí papír, sroluji a nechám vychladnout.
Mezitím si připravím náplň. Smetanu ušlehám do polotuha, přidám cukr a ušlehám dotuha. Jahody nakrájím na kousky a vmíchám je do šlehačky.
Vychladlou roládu rozvinu, potřu ji náplní a znovu zatočím. Nakonec ji posypu moučkovým cukrem.

Dejte mi vědět do komentářů, jestli chcete více článků s recepty.

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa

Makronky s malinovou zmrzlinou

25. dubna 2016 v 15:14 Recepty
Protože miluji makronky, mám pro vás další recept na n, tentokrát na makronky s malinovou zmrzlinou.
Budeme potřebovat:
200 g moučkového cukru
120 g mletých mandlí
3 bílky
1 lžíce krupicového cukru
malinová zmrzlina
čerstvé maliny

Postup:
Troubu předehřejte na 130 °C. Moučkový cukr smíchejte s mandlemi. Bílky chvilku šlehejte na nejvyšší výkon, pak přidejte krupicový cukr a šlehejte asi 10 minut dotuha. Poté přisypte mandlovou směs. Z hmoty tvořte na plechu vyloženém pečicím papírem placičky o průměru 7 cm a nechte asi 20 minut odpočívat. Pak je upečte - trvá to asi 20 minut. Zchladlé je po dvou spojujte zmrzlinou. Jezte s čerstvými malinami.

Doufám, že se vám recept líbil, napište mi do komentářů.

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa

Pařížské makronky

25. dubna 2016 v 15:07 Recepty
Dneska tu máme recept na mé oblíbené Pařížské makronky. Doufám, že se vám bude líbit a budou vám chutnat.
Budeme potřebovat:
135 g moučkového cukru + 1 lžička navíc
110 g jemně mletých mandlí
3 extra velké bílky
špetka soli
50 g krupicového cukru

Na náplň:
3 velké bílky
200 g krupicového cukru
225 g másla, pokojové teploty, na kousky

Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. V malé misce smíchejte moučkový cukr a mleté mandle. Bílky šlehejte se solí do polotuha, pak zvyšte obrátky mixéru a postupně přisypávejte krupicový cukr. Šlehejte dotuha. Pak postupně přisypávejte směs moučkového cukru a mandlí.
2. Plechy vyložte pečicím papírem. Cukrářský sáček naplňte hmotou a na plech "kreslete" kolečka o průměru 2,5 cm. Mezi jednotlivými makronkami dělejte 5cm místo, neboť makronky pečením trochu nabydou. Než je dáte péct, nechte je 15 minut stát při pokojové teplotě, aby malinko oschly.
3. Pečte asi 15 minut v troubě s lehce pootevřenými dvířky. Pak vyjměte, archy papíru přeneste i s makronkami mimo plechy a nechte zchladnout.
4. Po dvou je spojujte krémem. Na krém nad párou šlehejte bílky s cukrem do světlé, nadýchané a pevné pěny. Pak postupně zašlehávejte kousky změklého másla a ušlehejte do krému.

Na zhruba: 16-20 makronek
Příprava: 45 minut
Pečení: 15 minut

Doufám, že se vám recept líbil.

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa

Mrkvový dort

24. dubna 2016 v 15:49 Recepty
Ahoj všichni, dneska tu mám pro Vás recept na můj oblíbený mrkvový dort. Doufám, že se Vám bude líbit, bude Vám chutnat, a že Vás inspiruji.
Budeme potřebovat:
175 g světlého třtinového cukru (pokud máte rádi méňe sladké, dejte jen 150 g - jako já)
175 ml slunečnicového oleje
3 velká vejce
140 g mrkve, nastrouhané
100 g rozinek (můžete nahradit brusinkami nebo je úplně vynechat)
kůra z jednoho velkého pomeranče
175 g polohruhé mouky (nebo špaldové)
1 prášek do pečiva
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

175 g moučkového cukru
1-2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

Postup:
Troubu předehřejte na 180˚C. Čtvercovou formu o hraně 18 cm vyložte pečícím papírem (můžete použít i jinou formu nebo malý plech). Do velké mísy nasypte cukr, přilijte olej, vyklepněte vejce a zlehka promíchejte. Vmíchejte strouhanou mrkev, rozinky (brusinky nebo nic) a pomerančovou kůru. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, skořicí a muškátovým oříškem. Potom postupně suchou směs přimíchávejte k mokré. Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a pečte 40 - 45 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli. Nechte vychladnout, potom vyklopte. Před servírováním polijte polevou vzniklou umícháním pomerančové šťávy a cukru.

DOBROU CHUŤ!

Tip:
Děti budou fascinované, jak se z obyčejné mrkve stanou neobyčejné delikatesy.

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa

Protahování po běhu a běžecká abeceda

21. dubna 2016 v 16:29 Běžecký speciál
Běhání si získává stále více fanoušků. Běhá každý, všude, a dokonce za každého počasí i povětrnostích podmínek. Přemýšlíte o tom, že také odstartujete? Nakoukněte do mého běžeckého speciálu, kde se dozvíte, jak začít běhat nebo naopak pokročit dál a zvládnout prvních 10km či půlmaraton. Poradím vám také, jaké si vybrat boty, a co dělat, když už nemůžete.

Běžecký speciál

21. dubna 2016 v 15:39 Běžecký speciál
Ahoj všichni, dneska bych vám chtěla představit novou rubriku. Bude o běhání! V této rubrice se dozvíte základy, tipy jak se protahovat, tipy jak zvkádnout běžecký závod, tipy kde závodit, tréninkový plán na 10 km a 1/2 maraton, jak vybrat boty, první pomoc při běhání, rozhovory, oblečení a doporučím vám nějaké aplikace. Jelikož je běhání v dnešní době celkem hodně populární věc, doufám, že se vám tyto články budou líbit. První článek bude snad ještě dnes a další budou asi o víkendu.
Mějte se fajn.
Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa

Recepty s Hraškou - 1

20. dubna 2016 v 15:54 Recepty
Ahoj všichni, máme tu další článek. Připravila jsem si pro vás recepty s Hraškou. Dnes budou sladké a příště se podíváme na nějaké slané. Tyhle recepty budu přidávat asi jednou za týden vždy po dvou. Tak jdeme na to!

Listové těsto naslano

19. dubna 2016 v 19:35 Recepty
Ahoj všichni, po delší době je tady zase článek. Tentokrát to budou recepty s listovým těstem a pokud máte rádi slané, tak je tento článek právě pro vás.

Jak ulovit češku...

16. dubna 2016 v 20:20 Rozhovory
Ahoj všichni, vítám vás u dalšího článku. Dneska je to zase rozhovor a tentokrát s Kateřinou Rendlovou z české policie. Doufám, že se vám článek bude líbit.
Jde o malou součást utečenecké vlny. Září a říjen jsou měsíce, kdy každoročně vrcholí období fingovaných sňatků mladíků zpravidla z Afriky s českými ženami. ,,Jde o organizované skupiny v přímořských turistických destinacích. Vztah většinou začíná přímo na pláži," říká šéfka kanceláře ředitele Cizinecké policie ČR plk. KATEŘINA RENDLOVÁ.

Už čtyři paraleny mohou zabít!

15. dubna 2016 v 15:37 Rozhovory
Ahoj všichni, vítám vás u dalšího článku a dnešní článek bude celkem poučný. Bude to rozhovor s MUDr. Pavlem Trunečkou. Tak snad se vám to bude líbit.
Otrava léky určenými proti bolesti a teplotě není až tak vzácná, jak by se mohlo zdát. ,,Lidé si často neuvědomují, že i běžně dostupné léky mohou mít nežádoucí účinky a že se jimi lze předávkovat," říká MUDr. PAVEL TRUNEČKA, CSc., přednosta Transplantcentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Rozhovor č. 9 - Danny Safon

13. dubna 2016 v 20:21 Rozhovory
Ahoj všichni, máme tu další rozhovor.

Rozhovor č. 8 - David Kučera

12. dubna 2016 v 9:49 Rozhovory
Ahoj všichni, po dlouhé době je tu konečně rozhovor. Za tento rozhovor jsem nesmírně šťastná, protože ty odpovědi jsou naprosto skvělé. No posuďte sami.

Angličtina na blogu

11. dubna 2016 v 21:32 Upozornění
Ahoj všichni,
už dlouho mi hlavou běhají myšlenky, jestli na blogu nepsat v angličtině. Anglicky umím dost dobře a taky ten jazyk miluji. Jenže zase vím, že jenom anglické články by se nelíbily všem. Napadlo mě, že bych psala dvojjazyčně nebo občas nějaký článek anglicky . Co si o tom myslíte? Dejte mi vědět do komentářů.

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa❤

Chia semínka

11. dubna 2016 v 15:56 Recepty
Ahoj všichni, taky jste propadli chia mánii? Pokud ano, ta tu mám pro vás 2 super recepty. Doufám, že se vám budou líbit.

MALINOVÝ DŽEM S CHIA SEMÍNKY
Budeme potřebovat:
2-4 lžíce tekutého medu
250 g malin
2 lžíce chia semínek
2 lžíce vlažné vody
1/2 lžičky vanilky

Postup:

Do mixéru vložte nejdříve med a pak všechny ostatní suroviny. Pokud máte jen mražené maliny, nechte je před tím povolit. Rozmixujte, ochutnejte, případně podle chuti doslaďte medem. Přendejte do skleničky a nechte v ledničce "usadit" nejméně jednu hodinu.

CHIA PUDINK S KOKOSOVÝM MLÉKEM A MALINAMI
Budeme potřebovat:
150 g čerstvých nebo mražených a povolených malin
špetka mleté vanilky
80 g sušeného strouhaného kokosu
6 lžic chia semínek
480 ml kokosového mléka
150 g neloupaných mandlí
konopná semínka
kiwi, nakrájené na kousky (nebo jiné ovoce podle chuti)
čerstvé maliny
čerstvá máta

Postup:
Maliny rozmačkejte v míse vidličkou. Vmíchejte vanilku, kokos a chia semínka. Přelijte mlékem a ještě jednou promíchejte. Nechte alespoň 30 minut odležet, ještě lépe přes noc v ledničce. Před podáváním si připravte mandlové máslo - mandle vsypte do robotu a nechte ho pracovat zhruba 10 minut, až bude mít hmota máslovou konzistenci. Pudink podávejte v misce nebo stylově ve skleničce, ozdobený mandlovým máslem, konopnými semínky, kiwi nebo jiným ovocem, malinami a lístky máty.

Doufám, že jsem vás inspirovala.

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa

Rybí recepty

10. dubna 2016 v 9:36 Recepty
Ahoj všichni, vítám vás u nového článku. Jelikož já miluji ryby, tak mám spoustu receptů a proto jsem se rozhodla se s vámi podělit o 4 recepty. Doufám, že se vám budou líbit.

Super dezertíky

9. dubna 2016 v 21:28 Recepty
Ahoj všichni, vítám vás u dalšího článku a tentokrát to budou zase recepty a zase na sladké. Já osobně sladké miluji a proto se v dnešním článku podíváme na tři z mých oblíbených receptů. Doufám, že se vám budou líbit a jelikož jste si o recepty hodně psali, tak jich teď budu přidávat hodně. Tak jdeme na to.

30-denní výzva

8. dubna 2016 v 17:47 Sport
Ahoj všichni, vítám vás u nového článku. Jak už jste asi poznali z názvu, zapojila jsem se do 30-denní výzvy. Já jsem se zapojila do 30-denní výzvy s posilováním na břicho. V dnešním článku vám ukážu můj program.
DENPOČET CVIKŮ
1. den10 břišáků
2. den15 břišáků
3. den20 břišáků
4. den
VOLNO
5. den25 břišáků
6. den30 břišáků
7. den35 břišáků
8. denVOLNO
9. den40 břišáků
10. den45 břišáků
11. den50 břišáků
12. denVOLNO
13. den55 břišáků
14. den60 břišáků
15. den65 břišáků
16. denVOLNO
17. den70 břišáků
18. den75 břišáků
19. den80 břišáků
20. denVOLNO
21. den85 břišáků
22. den90 břišáků
23. den95 břišáků
24. denVOLNO
25. den100 břišáků
26. den105 břišáků
27. den110 břišáků
28. denVOLNO
29. den115 břišáků
30. den120 břišáků

Pokud chcete, můžete se zapojit se mnou. Já budu začínat v sobotu 9.4. a končit budu v neděli 8.5. Až tuhle 30-denní výzvu dokončím, tak mám v plánu ze zúčastnit ještě jedné, tak uvidíme.

Doufám, že jsem vás inspirovala.

YOU ONLY LIVE ONCE
KIss Vaše Káťa