Domácí pizza

28. dubna 2016 v 16:33 |  Recepty
Ahoj všichni, dneska se podíváme na recept na úžasnou domácí pizzu. Doufám, že se vám bude líbit.

V létě po velkých kusech ukrajuji inspiraci z italské kuchyně. Věrné místním surovinám a plné jejich prosluněné zralosti, nekomplikované a aromatické. Italská kuchyně se sice neobejde bez pizzy, ale ta zase vyžaduje pořádnou pec. V obyčejných domácíxh podmínkách se pec dá částečně nasimulovat rozžhavením trouby do ruda a použitím leštěné žulové desky (tu když chytří prodejci nazvou pizza kámen, mají o tržbu postaráno), již nahřejete společně s troubou. Když kámen nemáte, musíte se smířit s tím, že pizza pečená na plechu bude chutnat trochu jinak, i kdybyste jí přes dvířka trouby pěli italskou hymnu. Zkuste si proto pohodu u stolu vytvořit tím, že se o tenký zázrak á la pizzerie nejprve vůbec pokoušet nebudete. Zaměřte se raději na dobrou omáčku a prvotřídní suroviny, kterými pizzu ozdobíte. Techniku pak můžete dál jen zlepšovat.
NA TĚSTO:
600 g hladké mouky plus další na zpracování těsta (podsypání, posypání, doladění konzistence)
1 kostka droždí
1/2 lžičky moučkového cukru
1 necelá lžička soli
5 lžic panenského olivového oleje
2 skleničky vlažné vody z kohoutku (necelé 4 dcl)

NA OMÁČKU:
1 konzerva (400 g) loupaných rajčat ve vlastní šťávě
2 stroužky česneku
1 malá šalotka
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sušeného oregána
Na ozdobení pizzy (cokoli z níže uvedeného nebo něco úplně jiného podle vaší chuti):
- bazalkové lístky a čerstvá mozzarella
- šunka, pikantní salám nebo slanina
- špenátové listy
- sýr s modrou plísní, parmazán
- na plátky pokrájená rajčata, mladé cukety
- feferonky, nakládané artyčoky nabo houby
- olivy, ančovičky, kapary

1.
Droždí s cukrem rozetřete lžičkou na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, 3 lžíce vody, promíchejte a nechte 5 minut stát při pokojové teplotě. Zbytek mouky přesejte na pracovní desku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj nalijte kaši z droždí, zbytek vlažné vody, olej, přidejte sůl a nožem začněte tekutiny promíchávat i s okolní moukou. Až zapracujete asi polovinu mouky, odložte nůž a zformování těsta dokončete rukama. Pokud se těsto nedokázalo vyrovnat s veškerou vodou a příliš se lepí, vylepšete jeho konzistenci malou hrstí dodatené mouky.

2.
Těsto deset minut hněťte spodní částí dlaně nebo přibližně 5 minut v kuchyňském robotu, až dostanete sametově jemné, vláčné, pružné a nelepivé těsto. Položte ho do mísy, zlehka poprašte moukou, přikryjte potravinářskou fólií a nechte půl hodiny kynout.

3.
Mezitím uvařte omáčku na pizzu. Konzervovaná rajčata nechte okapat, šťávu zachyťte, rajčata pokrájejte na několik menších kousků a přidejte zpátky ke šťávě. Česnek i cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Olej rozehřejte, zpěňte na něm česnek, cibuli i oregáno a za občasného míchání nechte ě minuty podusit doměkka, nenechte ale žádný kousek zhnědnout. Přilijte připravený obsah konzervy, osolte a nechte 15 minut nepřikryté mírně pobublávat.

4.
Těsto znovu krátce prohněťte. Rozdělte ho na 2, 3 nebo i více dílů, podle toho, jak velké pizzy hodláme přivést na svět. Množství těsta například stačí na vyložení dvou celých plechů. Nehleďte na styl, každý plech potřeme olejem, doprostřed položte těsto a rukama ho roztlačte do stran tak, aby rovnoměrně pokrylo celé dno. Zcela nestylově také můžete těsto na pomoučněné pracovní ploše rozválet válečkem na tvar, jaký potřebujete, anebo, tentokrát už v italském duchu, jen prsty a dlaní vytáhnout a roztlačit každý kousek těsta na něco jako kulatou placku. Každou z nich přeneste na samotný kousek papíru na pečení.

5.
Troubu rozehřejte na 250˚C. Pokud použijete kámen, položte ho na dno hned při zapnutí trouby a po dosažení této teploty ještě pokračujte v nahřívání dalších 15 minut, aby do sebe kámen nasál dost tepelné energie. Placky celé potřete omáčkou, volný nechte jen malý pruh kolem okrajů. Ozdobte je surovinami podle své úvahy a chuti, ale - jak důrazně doporučuje Jamie Oliver v knize Jamie po italsku, především to s nimi nepřežeňte (když už nedáte na můj názor, ten jeho byste uposlechnout měli).

6.
Pizzy pečte, každou zvlášť, asi 7 minut v rozpálené troubě, něž zezlátnou okraje. Plech položte přímo na dno trouby nebo ho zasuňte na co nejnižší pozici. Pokud máte kámen, pečte pizzu přímo na něm i s papírem na pečení.

Doufám, že se Vám dnešní recept líbil, a že nebyl moc dlouhý.

Y.O.L.O.
Kiss Vaše Káťa
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama